PROBİYOTİK VE FAYDALARINDA YANLIŞ BİLİNENLER

User
You
“Probiyotik” terimi, 2001 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (FAO/WHO) bir uzman danışmanlığı ile tanımlanmıştır. Ertesi yıl, FAO/WHO, ISAPP’ın (Uluslararası Probiyotikler ve Prebiyotikler Bilimsel Derneği – ISAPP (“ay sap”) olarak adlandırılır – Endüstri Danışma Komitesi’nden gelen girdilerle bilimsel bir yönetim kurulu tarafından yönetilen, kar amacı gütmeyen aktif bir organizasyondur) canlı açılış toplantısından önce toplanan bir uzman çalışma grubu tarafından yazılan “Gıdalardaki Probiyotiklerin Değerlendirilmesine Yönelik Kılavuz” yayınladı. 2013’te ISAPP, probiyotik terimini ve onu çevreleyen literatürü gözden geçirmek için bir “Uzman Paneli” topladı. Net sonuç, küçük gramer değişiklikleriyle tanımı yinelenen bir yayındı: “Yeterli miktarlarda uygulandığında konakçıya sağlık yararı sağlayan canlı mikroorganizmalar.” Bu, dünya çapında probiyotiklerin yaygın olarak kabul edilen bilimsel tanımıdır. Birçok gıda ve takviyede canlı mikroorganizmalar bulunabilir, ancak yalnızca sağlık üzerinde bilimsel olarak kanıtlanmış etkisi olan, karakterize edilmiş suşlar probiyotik olarak adlandırılmalıdır. Kombucha, lahana turşusu ve kimchi gibi geleneksel fermente edilmiş yiyecek ve içeceklerde bulunan canlı mikroorganizmalar, sağlık etkileri doğrulanmadığından ve mikroorganizma karışımları büyük ölçüde tanımlanmadığından, probiyotikler için gerekli kanıt seviyesini karşılamamaktadır (bakınız ISAPP). Probiyotikler, cins tür ve suşa göre isimlendirilir: örneğin, Lactobacillus acidophilus ABC. Aynı türün farklı suşlarının farklı sağlık etkileri olabileceğinden, suş tanımı önemlidir. Doz da bir önemli bir husustur ve daha yüksek dozda tüketilen bir probiyotik, daha düşük dozda tüketilenden daha fazla sağlık yararına sahip olmayabilir. Dozajın, fayda sağlayabilmesi için, bir etkinlik çalışmasında gösterilen seviyeyle eşleşmesi gerekir. Probiyotik ürünler (genellikle diyet takviyeleri veya gıdalar), bireyin yaşadığı farklı durumlar veya semptomlar için önerilebilir. Spesifik probiyotik suşlar üzerinde onlarca yıllık çalışma, belirli sağlık yararlarını ortaya çıkarmıştır: Antibiyotiğe bağlı diyare insidansını azaltmaya yardımcı olurlar, Sindirim rahatsızlığını yönetmeye yardımcı olurlar (irritabl bağırsak sendromu dâhil), Emzirilen bebeklerde kolik semptomların ve bebeklerde egzama gibi atopik sorunların ortaya çıkmasının azaltılmasına yardımcı olurlar, Prematüre bebeklerde nekrotizan enterokolitin azaltılmasına yardımcı olurlar, Laktoz hazımsızlığı / intoleransı semptomlarını azaltmaya yardımcı olurlar, Akut pediatrik bulaşıcı ishal tedavisinde yardımcıdırlar, Üst solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı gibi) veya bağırsak enfeksiyonu riskini veya süresini azaltmaya yardım ederler. Ancak, tüm bu faydaların herhangi bir tek ürün tarafından sağlanmayacağını unutmayın. Artan sayıda çalışmada ortaya konan bulgular, sindirim sisteminin ötesinde, ağız, karaciğer, cilt, vajinal ve idrar yolu sağlığı dâhil olmak üzere probiyotiklerin sağlığa yararlarını desteklemektedir. Birçok probiyotik suş için, klinik deneyde sağlam bir güvenlik profili belirlenmiştir. Bununla birlikte, prematüre bebekler, bağışıklığı baskılanmış bireyler, ciddi bir hastalığı olanlar ve “kısa bağırsakları” olanlar gibi belirli risk grupları için bazı endişeler ortaya çıkmaktadır., Bununla ilgili olarak alınması gereken önlemleri açıklayan bir makale yayınlandı. Bu makaleye göre; Amaç: Risk altındaki hasta popülasyonları için önerilen probiyotik ürünlerin üretimi için kalite standartları hakkında sağlık hizmeti sağlayıcılarını bilgilendirmektir. Özet : Probiyotikler, çeşitli klinik ortamlarda, bazen terapötik nihai durumlar için risk altındaki gruplarda kullanılmaktadır. Probiyotikler ilaç olarak onaylanmasa da bazen hastalıkların önlenmesi veya tedavisi için kullanılırlar. Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünyanın birçok bölgesinde probiyotik ürünler, diyet takviyeleri (ilaç değil) olarak pazarlanmaktadır ve bu nedenle, onaylanmış ilaçlardan farklı üretim ve kalite kontrol standartlarına tabidir. Sağlık hizmeti sağlayıcılarının, risk altındaki popülasyonlarda kullanılan probiyotik ürünlerin bu kullanım için güvenli olduğundan emin olmaları gerekir. Eczacılar, risk altındaki kişilere dağıtım eczanelerde bulunan ürünlerin üreticilerinden kalite standartlarını belgeleyen analiz sertifikaları talep etmelidir. Sorumlu üreticiler, üretim süreçlerinde sıkı kalite standartları kullanmak suretiyle, üretimin uygunluğunu ve ürün etiketlemesinin doğruluğunu doğrulamak için üçüncü bir denetleyici taraf kullanarak, nihai kullanıcılara, ürünün yüksek kalitede olduğuna dair güvence vermelidir. Probiyotiklerin fayda sağlama mekanizmaları aktif bir araştırma alanıdır ve bazı durumlarda bilinebilir. Bununla birlikte, mekanizmaları doğrulamak zordur ve bir sağlığa faydası gösterilmiş olsa bile, genellikle insanlarda doğrulanmamıştır. Ayrıca uzmanlar, bir sağlık yararı elde etmek için birden fazla mekanizmanın uyum içinde hareket edebileceğinden şüphelenmektedir. Yaygın bir yanılgı, probiyotiklerin etkili olabilmesi için bağırsak mikrobiyotasını değiştirmesi gerektiğidir. Aslında, genel olarak probiyotiklerin, belgelenmiş sağlık yararlarına rağmen bağırsakta kalıcı olarak ikamet ettikleri gösterilmemiştir.
Bio Dr. İhsan Soytemiz Türkiye Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Kaynak: Uluslararası Probiyotikler ve Prebiyotikler Bilimsel Derneği – ISAPP
blank

Bu yazıyı paylaş:

Diğer Blog yazılarımızı okumak ister misin?