Dernek Genel Başkanımız Sayın İhsan Soytemizin Sağlık Bakanlığına çağrısı

CORONA İÇİN BİYOLOGLAR İNİSİYATİF ALIYOR !!!

Ülkemize de sıçrayan Covid-19 pandemisinin, bir an önce kontrol altına alınması ve can kayıplarının azaltılabilmesi için mümkün olan yüksek güven aralığında, olabildiğince hızlı ve çok sayıda testin yapılması gerekmektedir. Zira Covid-19 virüsünü taşıyan kişiler hastalık belirtileri göstermeseler dahi bu virüsü, yüzlerce kişiye bulaştırma potansiyeline sahip olduklarından, mümkün olduğunca çok sayıda ve güvenilir testlerin vakit geçirmeksizin yapılması ve hasta yada taşıcı kişilerin derhal toplumdan izole edilmesi en öncelikli konudur.

Bu kapsamda bu testleri yüksek güvenilirlikle ve hızlı bir şekilde yapabilecek etkili yöntemlerden biri, Q RT-PCR (Kantitatif Revers-Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu) olup bu teknik; gen ekspresyonu ve viral RNA yükü gibi parametrelerin de analiz edildiği, hızlı ve son derece hassas bir yöntemdir. Dolayısı ile diğer testlere kıyasla, daha güvenilir, hastalığın erken dönemlerinde de tespit edilebilmesine olanak tanıyan ve hastalığın seyri hakkında da bilgi veren son derece etkili bir yöntemdir.

PCR temelinde yapılacak bu testleri, mikrobiyoloji, genetik, moleküler biyoloji, tıbbi biyoloji, biyokimya vs gibi disiplinlere hakim olan biyologlar yapabilecektir. Deneyimli, nitelikli, yetişmiş uzman gücünü kullanabilmek ve bu mücadeleye doğrudan destek verebilmek amacıyla biyolog meslek örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu “Biyologlar İnisiyatifi-Corona Acil Eylem Ekibi”, sayıları binleri bulan gönüllü biyologlar ve teknik ekipman desteği ile Sağlık Bakanlığı’na başvurmuş ve bu gönüllü biyologların bir kısmı TÜRSEB aracılığı ile Ankara ve İstanbul’daki pandemi merkezlerinde çalışmalara başlamıştır.

Ancak ülkemizin mücadele ettiği bu salgınla baş edebilmek adına, hayatlarını dahi riske atarak gönüllü olarak binlerce biyolog toplanmışken ve meslektaşlarımız tüm imkanlarını seferber etmişken, Sağlık Bakanlığı’nın son personel alım ilanı ile adeta şoka uğramış durumdayız çünkü Sağlık Bakanlığı 18 bin personel alımında yalnızca 5 adet biyolog kadrosu ayırmıştır. Zira, biyologlar böyle günlerde de görevlendirilmeyecek ve görmezden gelinecekse, üniversitelerde biyolog yetiştiren bölümlere ihtiyaç yoksa; binbir emekle yetişmiş bu kadar nitelikli insana yapılan milyonlarca liralık kamu kaynağı bir kenara, tam da şuan yaşadığımız Covid-19 salgını gibi bir pandemi durumunda, toplum sağlığının zafiyete uğraması gibi ağır bir bedel bizleri beklemektemidir?

Bu yazıyı paylaş:

Diğer Blog yazılarımızı okumak ister misin?