Biyologlar İnsiyatifi Kuruldu

Türkiye’de biyoloji alanında faliyet gösteren beş dernek içinde bulunduğumuz salgın durumunu göze alarak ve bir araya gelerek Biyologlar İnsiyatifini kurdu. Ülkemizde hızla artış gösteren SARS-COV2 (COVID-19) salgınına karşı top yekün bir karşı savunma  yapabilmek adına ülkemizde faaliyet gösteren beş dernek Moleküler Biyoloji Derneği  Biyologlar Dayanışma Derneği  Türkiye Biyologlar Derneği  Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği  Tıbbi Biyoloji ve Genetik Derneği olarak bir Biyologlar İnisiyatifi /Korona Acil Eylem Ekibi kurmuş bulunuyoruz. Bu ekibin ilk faaliyeti  olarak, pandemi merkezlerinde qRT-PCR bazlı testlerin yaygınlaşması için gerekecek insan gücünü  mobilize etmek için sosyal medya üzerinden gönüllüler listesi oluşturduk.

Derneklerimiz dört günde 5 000 üzerinde gönüllü toplamayı başarmıştır.  Uzman insan gücü dışında pandemi merkezleri ve hastanelerin real time PCR cihazlarına ihtiyaç  duyabileceğini düşünüyoruz. Bu cihazlardan Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi Biyolojik Bilimler  ile alakalı pek çok akademik birimde en az birer adet bulunmaktadır. Bu cihazların listeleri TÜBİTAK  veri tabanlarında mevcut olup, geçici süre pandemi merkezlerine taşınabilir. Testlerin yaygınlaşması  için gerekli yerli üretim qRT-PCR test kitlerinin de temini sağlandığı takdirde hızla test kapasitemizi  yurt dışından bağımsız bir şekilde arttırabileceğimizi dikkatinize sunarız dediler. Konu: SARS-COV2 (COVID-19)  22 Mart 2020

Sayın TÜSEB Başkanımız Prof. Dr. Adil Mardinoğlu,

Ülkemizde hızla artış gösteren SARS-COV2 (COVID-19) salgınına karşı top yekün bir karşı savunma  yapabilmek adına ülkemizde faaliyet gösteren beş dernek  Moleküler Biyoloji Derneği,  Biyologlar Dayanışma Derneği,  Türkiye Biyologlar Derneği,  Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği,  Tıbbi Biyoloji ve Genetik Derneği  olarak bir Biyologlar İnisiyatifi /Korona Acil Eylem Ekibi kurmuş bulunuyoruz. Bu ekibin ilk faaliyeti  olarak, pandemi merkezlerinde qRT-PCR bazlı testlerin yaygınlaşması için gerekecek insan gücünü  mobilize etmek için sosyal medya üzerinden gönüllüler listesi oluşturduk. Derneklerimiz üç günde  4 000 üzerinde gönüllü toplamayı başarmıştır.   Uzman insan gücü dışında pandemi merkezleri ve hastanelerin real time PCR cihazlarına ihtiyaç  duyabileceğini düşünüyoruz. Bu cihazlardan Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi Biyolojik Bilimler  ile alakalı pek çok akademik birimde en az birer adet bulunmaktadır. Bu cihazların listeleri TÜBİTAK  veri tabanlarında mevcut olup, geçici süre pandemi merkezlerine taşınabilir. Testlerin yaygınlaşması  için gerekli yerli üretim qRT-PCR test kitlerinin de temini sağlandığı takdirde hızla test kapasitemizi  yurt dışından bağımsız bir şekilde arttırabileceğimizi dikkatinize sunarız.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Nesrin Özören    e-posta: nesrin.ozoren@boun.edu.tr

Moleküler Biyoloji Derneği Başkanı

Tarık Batuhan, Uzman Biyolog   e-posta : tarikbatuhan@gmail.com